Punktert dekk – hva nå? | Fix & Drive
Til innholdet

Punktert dekk – hva nå?

Mens noen kan kjøre hele livet uten å oppleve å punktere, er flere uheldige og får et flatt dekk. Få ting er så kjedelige som å stå langs veien med nødblink og refleksvest – i hvert fall hvis man ikke vet hva man skal gjøre med et punktert dekk.

punktert dekk. FOTO

Spesielt sommeren er en tid med mange punkterte dekk. Bredden og den lave profilen på sommerdekk gjør dem mer utsatt for punktering enn vinterdekk. En fortauskant som ikke er pakket inn av snø om vinteren, kan fort skape problemer for bilførere. Det samme kan steiner, glass og spiker, som ofte blir brøytet bort på vinteren. Så da sitter man med spørsmålet:

Hva gjør man når dekket punkterer?

For å spare plass, vekt og penger har det gode, gamle reservehjulet sluttet å være standard i nye biler. Det er faktisk slik at kun én av ti nye biler kommer med reservehjul. Hvis du skal på langtur og ønsker å unngå å havne i en situasjon hvor du ikke vet hva du skal gjøre, er det mulig å skaffe et tynt nødhjul som får deg til nærmeste verksted. Husk også at det er nødvendig med jekk, hjulkryss og hjulmuttertrekker for å bytte dekket.

Det andre alternativet som nødløsning er et tettesett for dekk. Det består av en flytende lateksmasse og kompresser som sprayes inn i dekket gjennom ventilen. Den vil dette lekkasjen, og luft kan pumpes inn med kompressoren (som du kobler til strømuttaket i kupeen). Husk å lese bruksanvisningen før du gjør dette, for å sørge for at du gjør det riktig.

Er dekket punktet? Dette kan tyde på det:

  • Varsel om dekktrykk på bilen
  • Tung og treg styring
  • Drag i bilen når du ruller sakte
  • Trekk i én retning
  • Støy fra dekket når du svinger
  • BIlen er ikke i vater
  • Deformert dekk

Kan man kjøre med punktert dekk?

Å kjøre med punktert dekk er ikke trygt, og det anbefales aldri å kjøre med skadet dekk. Du kan sette både deg selv, passasjerer og andre trafikanter i fare. Men har du brukt en nødløsning som nødhjul eller tettesett, kan du komme deg til verkstedet for å fikse dekket.

Kan man reparere et punktert dekk?

Dersom dekket er skadet og behøver reparasjon bør du først snakke med en av våre fagfolk. Er det et gammelt dekk som allerede er godt slitt, vil det ofte være mer lønnsomt å kjøpe nytt dekk fremfor å reparere det gamle. Det er heller ikke alltid mulig å utbedre en skade, og i et slikt tilfelle vil vi anbefale å kjøpe nye dekk.

NB! Å reparere et dekk etter punktering skal alltid gjøres med en innvendig plugging, etter en nøye inspeksjon av dekket både utvendig og innvendig. Et dekk som mister luft i høye hastigheter kan potensielt kan skape farlige situasjoner. Derfor bør du aldri betro denne jobben til noen som ikke er kvalifisert.

Ta kontakt med ditt lokale verksted for priser.

Kontakt oss for plugging og reparasjon av dekk

 

Flatt dekk som ikke er punktet

Du kan selvfølgelig også oppleve at dekket er flatt uten at det har punktet. Det er naturlig å miste litt lufttrykk i dekkene over tid. Derfor bør du følge med og etterfylle med jevne mellomrom.

En årsak til flatt dekk kan være lekkende ventil. Hvis du mistenker problemer med dekkene dine, kan du kontakte oss for å få hjelp til å løse dekkproblemene dine.