Gode vinterdekk er avgjørende for sikkerheten på veien, spesielt når forholdene er glatte. Dekkene er det eneste kontaktpunktet mellom bilen og veien, og kontaktflaten er faktisk ikke større enn en håndflate. Dette betyr at noen få kvadratdesimeter med gummi kan være avgjørende for din og dine passasjerers sikkerhet.
For å være trygg på veien uansett vær og føreforhold, er det essensielt å velge dekk som er tilpasset både kjøretøyet ditt og de klimatiske forholdene du kjører under. Dette sikrer optimal ytelse og sikkerhet.
Når må man bytte til vinterdekk?
Mange lurer på når man egentlig skal skifte til vinterdekk. I Norge regnes vinterhalvåret fra 1. november og varer til første mandag etter andre påskedag. Det kan dog være verdt å merke seg at det er andre datoer som gjelder ulike steder i landet – spesielt for piggdekk.
Vær oppmerksom på at snø og kulde selvsagt kan sette inn tidligere enn forventet – da må du selv ta ansvar for at dekkene dine er forsvarlig å kjøre med. Vi anbefaler også at du skifter dekk i god tid før 1. november, ettersom det ofte oppstår lange køer og kaos når det første snøfallet kommer. Planlegg hjulskift i god tid – da slipper du unødvendig stress i vinter!
Hvordan velge vinterdekk?
I Norge har vi en stor variasjon av kjøretøy, fra små kompakte biler til store familiebiler og kraftige SUV-er. Det er derfor ikke overraskende at utvalget av vinterdekk er like variert, med mange merker og anbefalinger. Hvis du tror at «et dekk er et dekk», tar du feil.
Å velge riktige vinterdekk kan være livsviktig, spesielt på våte, isete veier eller ved plutselige bråbremsinger. Valget av dekk handler om mer enn bare å ha riktig dekkdimensjon oppgitt i vognkortet.
Dette må du tenke over når du skal velge vinterdekk:
- Dekkdimensjonen på bilen din
- Veigrep
- Slitestyrke
- Piggdekk eller piggfrie dekk
- Bremselengde
- Dekkmerking – oppfyller dekkene nordiske krav?
Det er betydelige forskjeller i veigrep og slitestyrke mellom ulike dekkmerker. Noen dekk er faktisk så uegnet for norske forhold at de aldri burde brukes her. Årlige uavhengige dekktester viser at kjente merker alltid presterer best. Dessverre finnes det vinterdekk på markedet som er så dårlige at de får 0 av 100 poeng i disse testene.
Ulike typer vinterdekk
For mange er pris en viktig faktor når man skal kjøpe vinterdekk, og det er forståelig at pris på vinterdekk er viktig – men vi anbefaler at det ikke er den eneste faktoren du ser på når du skal kjøpe nye dekk. Tenk trygghet!
Hos Fix & Drive tilbyr vi kjente dekkmerker innen følgende kategorier:
- Premium: Her finner du kjente dekkmerker som Continental, Nokian, Pirelli, og Michelin
- Quality: Her finner du dekk fra Federal, BF Goodrich, Gislaved,
- Lavpris: Her finner du kjente merker som Minerva, Sailun, Antares og Sava
Hvor lenge varer vinterdekk?
Det er forskjell på å bytte dekk og bytte ut dekk. Det er faktisk slik at dekk «går ut på dato». Det viktigste du må se på er at minimumsdybden på dekkene er tilstrekkelig. Men også alderen på dekkene spiller en rolle. Selv om de gamle dekkene dine oppfyller mønsterdybden, bør de byttes ut etter seks år. For tunge biler, som elbiler, slites dekkene raskere enn andre biler, og dette kan påvirke hyppigheten av dekkbytte.
Mønsterdybde på vinterdekk
Statens vegvesen har et krav om at personbiler må bruke dekk med en mønsterdybde på minimum 3 mm i vinterhalvåret – mens NAFs anbefaling er på 4 mm.
Kan man bytte bare to dekk?
Fix & Drive anbefaler at du alltid bytter alle fire dekkene samtidig. Enkelte velger å bytte kun forhjulene eller bakhjulene, men dette er selvsagt ikke nok til at du kan gå en trygg vinter i møte. Hvis du kun har vinterdekk på forhjulene, risikerer du å oppleve dårlig veigrep ved bremsing og i svinger. Er vinterdekkene kun på bakhjulene, risikerer du å finne igangkjøring utfordrende på glatte underlag.
Våre anbefalinger er klare:
- Velg vinterdekk som passer til din bil og ditt behov
- Velg vinterdekk av god kvalitet
- Skift til vinterdekk på alle fire hjulene
Hva er forskjellen mellom vinterdekk og sommerdekk?
For sikker og effektiv kjøring i variert vær og ulike kjøreforhold, er det viktig å kjenne til forskjellene mellom sommerdekk og vinterdekk. Dette er hovedforskjellene:
- Temperatur: De ulike dekkene er designet for å tåle temperaturene som oppstår i de ulike sesongene.
- Veigrep: Sommerdekk er utformet for å redusere risikoen for vannplaning ved å lede vannet bort fra dekket, mens vinterdekk gir bedre grep på vinterføre.
- Gummien i dekkene: Mens sommerdekk er laget av en hardere gummiblanding som gir godt veigrep på varm og tørr asfalt, er vinterdekkene mykere for å beholde fleksibiliteten ved lave temperaturer.
- Mønster: Sommerdekk har grunnere og færre spor for bedre veikontakt på tørr og våt veibane, mens vinterdekk har flere og dypere mønster for grep og stabilitet på snø og is.
Kvalitetsdekk fra Fix & Drive
Fix & Drive satser på kvalitetsdekk og fører alle de kjente dekkmerkene og har et av markedets største utvalg av nordiske vinterdekk fra kjente merkevarer som Continental, Nokian, Pirelli, og Michelin.
I våre butikker vil du finne kvalifisert personell som kan veilede deg i hvilke vinterdekk som er de beste for deg og bilen din. Dette er ofte viktigere enn dekktester som er tatt på generelt grunnlag, for det er ikke sikkert at testvinner er riktig for din bil.