Hvor ofte må jeg bytte dekk? | Fix & Drive
Til innholdet

Hvor ofte må jeg bytte dekk?

For å kjøre trygt på veien er det viktig å ha godkjente dekk, men når går dekkene dine egentlig «ut på dato»? Dette er må du vite om bytte av dekk.

3 tegn på at dekkene bør byttes

1. Slitasje

Mønsterdybden på dekkene er en klar indikator på når dekk må byttes. Regelverket sier at minimumsdybden for sommerdekk er 1,6 mm og 3 mm for vinterdekk. NAFs anbefaling for sommerdekk er 3 mm og vinterdekk 4 mm for å opprettholde god veigrep.

2. Alder

Nå har det seg også slik at dekkets alder spiller en stor rolle. Etter at dekket er tatt i bruk, bør det byttes etter seks år – selv om dekkene ser fine ut og oppfyller minimumskravene for mønsterdybde.

Det er også viktig å huske at enkelte biler, slik som for eksempel tunge elbiler, sliter dekk raskere enn mange andre modeller. Dette gjør at du ofte må bytte dekkene tidligere for å kunne oppfylle kravene for mønsterdybde. Alle dekk påvirkes i tillegg av mange eksterne faktorer, slik som varmegang, salt, UV-stråling og temperatursvingninger.

Dekkprodusenter stempler produksjonsdatoen på siden av dekket (DOT-kode), som kan hjelpe deg å avgjøre dekkets alder.

3. Skader

Sprekker, buler eller synlig skade på dekkene er tegn på at de må byttes umiddelbart for å unngå farlige situasjoner.

Hvor lenge varer bildekk?

Levetiden til bildekk avhenger av flere faktorer som kjørestil, veiforhold, vedlikehold og dekkets kvalitet. Generelt sett bør de fleste dekk byttes hvert 6. år, uavhengig av kjørelengde. Dette er fordi gummiblandingen i dekkene brytes ned over tid, noe som kan redusere dekkets egenskaper og sikkerhet.

Hvorfor man ikke bør kjøre med gamle dekk?

  • Redusert veigrep: Over tid mister gummien i dekkene sin fleksibilitet og grep, noe som kan føre til lengre bremselengde og dårligere håndtering, spesielt på våte eller glatte veier.
  • Økt risiko for punkteringer: Eldre dekk er mer utsatt for punkteringer og annen skade på grunn av slitasje og svekket gummi.
  • Sikkerhet: Gamle dekk kan føre til farlige situasjoner, inkludert dekkeksplosjoner som kan resultere i tap av kontroll over kjøretøyet.
  • Komfort og ytelse: Slitte eller gamle dekk kan redusere kjørekomforten og øke støynivået, samt påvirke bilens generelle ytelse negativt.

Husk at dekk som har «gått ut på dato» vil kunne ha betydelige reduserte egenskaper og være til fare for trafikken. Det er derfor viktig at du jevnlig sjekker kvaliteten på dekkene dine. Er du usikker på om dekkene oppfyller kravene? Ta de med til din nærmeste Fix & Drive!