Hvilken motorolje passer til bilen din? | Fix & Drive
Til innholdet

Hvilken motorolje passer til bilen din?

Dagens bilmotorer stiller stadig høyere krav til oljekvalitet. Vet du hvilken motorolje som passer til bilen din? Våre mekanikere hjelper deg å finne riktig olje til bilen din – slik at du kan være trygg på at motoren fungerer optimalt.

Motorolje og oljeskift

Motoren arbeider ofte under ugunstige forhold. For eksempel ved kaldstart, køkjøring, kalde vinterdager og varme sommerdager. En motorolje av kvalitet tilpasset akkurat din bil sørger for lettere start om vinteren, mindre slitasje og lavere utslipp.

Motorolje blir ikke slitt, men forurenset. Oljefilteret hjelper til med å holde oljen så ren som mulig, men klarer ikke å fjerne de minste partiklene, dermed mettes oljen av såkalt slam. Hyppig start og stopp, korte turer og lignende, er alle faktorer som fører til mye forurensing i oljen, og oljen bør dermed skiftes oftere.

Hva gjør motorolje?

Motorolje er ikke bare et smøremiddel, den har også flere andre viktige funksjoner. Det er ikke overdrivelse å si at motoren hadde raskt blitt ødelagt uten motorolje. Dette er funksjonene til motorolje:

 • Smøre motorens metalldeler og holde friksjonsflatene fra hverandre
 • Beskytte mot korrosjon. Den danner en beskyttende film på metallkomponentene inne i motoren for å forhindre oksidasjon og dermed rust
 • Fjerner slam som samles i motoren. Rengjøringsmidler i oljen bryter ned avleiringer og transporterer dem til oljefilteret, hvor de fanges opp og fjernes
 • Danner en barriere mellom bevegelige deler som dermed reduserer friksjonen og slitasjen mellom komponenter som for eksempel stempler og sylindervegger
 • Motoroljen fungerer også som en varmespreder. Den sirkulerer gjennom en oljekjøler og bidrar til å spre den enorme varmen som genereres av forbrenningsprosessen og friksjonen mellom bevegelige deler i motoren.

Riktig motorolje av høy kvalitet er også for at bilen skal klare å etterleve de utslippskravene den er produsert etter. For at levetiden på katalysator og eventuelt dieselpartikkelfilter skal bli så lang som mulig, spiller oljekvalitet og frekvens for oljeskift en stor rolle.

Hvordan sjekke motoroljenivå?

Parker bilen, slå av motoren og vent omtrent 10 minutter slik at oljen rekker å samle seg i bunnpannen. Åpne så panseret og finn peilepinnen til motoroljen. Er du usikker på hvor denne er, kan du se i instruksjonsboka til bilen. Du vil også trenge en lys klut, eller papir.

 • Trekk ut oljepeilepinnen og tørk den av
 • Skyv så pinnen helt inn og trekk den ut igjen
 • Les av oljenivået på peilepinnen som er markert med min. og max. slik at du enkelt kan se når det er på tide å fylle på motorolje

Hvor ofte bør man bytte motorolje?

Hvor ofte du bør bytte motoroljen avhenger om bilen er ny eller gammel, og hvor mye du kjører og kjøreforhold. En god tommelfingerregler er å følge serviceintervallet som er oppgitt på bilen din – omtrent én gang i året, eller 10 000 kjørte kilometer. Husk at motorolje er en billig forsikring, for går du tom for olje kan du få motorstans.

Ulike typer motorolje

Det finnes et stort utvalg av olje til bil, og vi kan dele de opp i følgende kategorier:

 • Mineralolje: Raffinert fra råolje, blandet med tilsetningsstoffer og vaskemiddel. Dette er en olje egnet til mindre kjøretøy, samt motoriserte redskaper.
 • Helsyntetisk olje: Syntetisk motorolje er laget av den samme råoljen, men forfiningsprosessen er strengere. Flere urenheter fjeres og molekylene har en mer konsentrert form og størrelse. En slik olje vil generelt yte bedre i høye og lave temperaturer – i tillegg til at tilsetningsstoffene er av bedre kvalitet.
 • Semi-syntetisk olje: En blanding av konvensjonell og syntetisk olje. Gir bedre ytelse en konvensjonell olje, og har lavere pris enn en helsyntetisk motorolje.

Hvilken motorolje skal man velge?

Moderne biler krever syntetisk motorolje av høy kvalitet. Syntetisk motorolje er satt sammen til en helt nøyaktig kombinasjon av forskjellige tilsetningsstoffer. Selv om den er optimalt fremstilt med alle de riktige kvaliteter, er tilpassede intervaller for oljeskift minst like viktig som før. Oljens viskositet (SAE) bestemmer oljens gjennomstrømningsevne både på kald og varm motor.

Olje klassifiseres som f.eks. 5W-40. W står for «Winter» og sier hvor god flyteevne oljen har når det er kaldt, og det siste tallet (her 40) om hvor god flyteevne oljen har under varme forhold. Det er derfor viktig i et land med så store temperatursvingninger som Norge, å bruke en motorolje som takler disse forholdene.

Oljeskift hos Fix & Drive

Hos Fix & Drive (tidligere Svendsen Eksos) tilbyr vi oljeskift fra kr. 1099,-. Dette er inkludert arbeid, sertifisert olje og filter. Vi bruker alltid oljen som er anbefalt til akkurat din bil.

Våre priser er vesentlig lavere enn hos merkeverkstedene, så her er det mulig å få billig oljeskift. Priser kan du sammenligne her. Et oljeskift tar vanligvis omtrent 30 minutter, og vi spanderer kaffe mens du venter.

Bestill oljeskift hos Fix & Drive i dag!