Ta vare på ditt bilbatteri | Fix & Drive
Til innholdet

Ta vare på ditt bilbatteri

Batteriet er en meget viktig del i det elektriske systemet, som slites gradvis ut uansett hvor mye bilen blir brukt. Dette må du vite om bilbatteri, og når det er på tide å bytte det ut.

billbatteri og startkabler. FOTO

Normalt vil systemet selv holde batteriet oppladet. Ved stadig korte kjørelengder og stort strømforbruk kan ekstra opplading være påkrevet, spesielt i den kalde årstiden.
Hvis væskenivået er for lavt, må det kun etterfylles med destillert batterivann slik at det dekker cellene med ca. 15 mm. Like viktig som å kontrollere batteriet, er det å kontrollere dynamoens ladespenning og reimdrift.

Ladespenning

Ladespenning skal ved +25 grader være fra 14,2 V – 14,4 V ved høy tomgang og kun kjørelys tilkoblet. Ved lavere temperaturer kreves 0,3 V høyere spenning per 10 grader temperaturfall.

Hvor lenge varer et bilbatteri?

Det er mange faktorer som påvirker hvor lenge et bilbatteri varer: Kjørevanene dine, om bilen har stått stille for lenge, om generatoren har sluttet å lade, batterikvaliteten, rengjøring og hvilken type bilbatteri det er. Gjennom årene vil batteriet bli gradvis dårligere, men vi kan anslå at et bilbatteri varer i omtrent 5 til 7 år.

Tegn på at det kan være på tide å bytte bilbatteri

  • Batterilampen lyser
  • Dimming av lys og lamper – eller fullstendig tap
  • Sliter med å starte bilen
  • Du hører tikkelyder ved oppstart
  • Må bruke startkabler ofte
  • Batteriet er gammelt
  • Batteriet er misformet

NB! Det kan alltid være lurt å ha startkabler i bilen for å unngå dyre bergingkostnader, dersom du skulle være så uheldig og ikke får startet bilen på grunn av tomt bilbatteri.

Hvilket bilbatteri skal jeg velge?

For å finne ut hvilket batteri du skal velge når du skal kjøre nytt bilbatteri, har du ofte muligheten til å skrive inn registreringsnummeret ditt i nettbutikken som selger batterier. Her vil du få informasjon om det. Du kan også åpne panseret og sjekke selv hvilke tall som står på bilbatteriet du har i dag. Og selvfølgelig – du kan spørre oss.

Fix & Drive leverer kvalitetsbatterier fra Varta og Sønnak, og vi skifter batterier på alle bilmerker (ikke batteripakker på elbiler).

Det finnes mange typer bilbatterier, og noen ganger er det behov for flere batterier til samme bil. Generelt kan det sies at batterier starter på ca. kr 1 000,- inkl. montering.

Ta kontakt med ditt nærmeste verksted for å finne ut hvor mye bilbatterier koster til din bil.